Sağlık Sigortası
Tedavi sürecinin her aşamasında kendinizi güvende hissetmenizi sağlar ..
Nakliye Sigortası
Denizcilik ve nakliyat sektörünün sigorta ihtiyaçlarına kapsamlı çözüm sunar.
Zorunlu trafik sigortası, her araç sahibinin yaptırmasının zorunlu olduğu bir araç sigortasıdır. Trafik sigortası, trafikte meydana gelebilecek kaza sonucunda karşı tarafın maddi ve bedensel zararlarının karşılanmasını sağlar.
Kaza başına Maddi Hasar
Trafik sigortasında kaza başına maddi hasar teminatı, gerçekleşen kazada karşı tarafa verilen maddi zararları teminat altına almaktadır. Kaza başına maddi hasar teminatı kapsamında limit 100.000 TL’dir.
Araç başına Maddi Hasar
Trafik sigortasında araç başına maddi hasar teminatı, kaza başına maddi hasar teminatında da olduğu gibi gerçekleşen kazada karşı tarafa verilen maddi zararları teminat altına almaktadır. Araç başına maddi hasar teminatı kapsamında limit 50.000 TL’dir.
Kişi başına Ölüm ve Sakatlanma Teminatı
Kişi başına ve ölüm ve sakatlanma teminatı, gerçekleşen kaza neticesinde bir kişinin ölümüne yol açılması durumunda, vefat eden kişinin yakınlarına verilmesi gereken ve karşı tarafın kaza neticesinde vücudunun tamamen veyahut kısmen çalışamaz hale gelmesi sonucu verilmesi gereken manevi tazminatı teminat altına almaktadır. Trafik sigortasında kişi başına ölüm ve sakatlanma teminatı kapsamında limit 500.000 TL’dir.
Kaza başına Ölüm ve Sakatlanma Teminatı
Kaza başına ve ölüm ve sakatlanma teminatı, kişi başına ölüm ve sakatlanma teminatı gibi gerçekleşen kaza neticesinde bir kişinin ölümüne yol açılması durumunda, vefat eden kişinin yakınlarına verilmesi gereken ve karşı tarafın kaza neticesinde vücudunun tamamen veyahut kısmen çalışamaz hale gelmesi sonucu verilmesi gereken manevi tazminatı teminat altına almaktadır. Trafik sigortasında kaza başına ölüm ve sakatlanma teminatı kapsamında limit 2.500.000 TL’dir.
Trafik sigortası neleri kapsar?
Kaza durumlarında karşı tarafın veya üçüncü kişilerin belli bir limit dahilinde hasar masraflarını karşılar. Kazaya sizin aracınız neden olmuş ve ortaya bir zarar çıkmışsa, masraflar sizin trafik sigortası poliçeniz tarafından ödenir. Aynı zamanda kamuya ait mallara vereceğiniz zararlar (elektrik direği, lamba vs.) ve üçüncü kişilere ait mallara vereceğiniz zararlar da (ev, dükkan vs.) sigorta kapsamındadır.
Kaza durumunda maddi hasarların yanı sıra bedeni zararlarda ortaya çıkabilir. Trafik sigortası ile bedeni hasarlar da teminat altındadır. Kişilerde meydana gelen yaralanmalar trafik sigortasının teminatı altındadır. Yaralılara yapılacak ilk yardım hizmetleri, muayeneler, tedaviler, ilaçlar gibi masraflar da trafik sigortası tarafından karşılanır. Trafik sigortası, kaza sırasında vefat edenlerin defin masraflarını öder. Artı olarak vefat edenlerin eğer bakmakla yükümlü olduğu kişiler var ise bu süreçte destek alamadıkları için onlarında zararlarını karşılanır. Kazada yaralanan kişilerin kısmi ya da süresiz çalışamaz duruma gelmesi halinde de trafik sigortası devreye girer. Kişinin ekonomik gelirinin kesilmesi ve baktığı kişilerin destekten yoksun kalması durumları güvence altındadır.
Kazada hatalı değilseniz ve buna rağmen karşı taraf sizin haksız olduğunuzu iddia edip dava açıyorsa, trafik sigortası savunma masraflarınızı da karşılar. Mahkeme ve avukatlık ücretleri, poliçeniz tarafından teminat altındadır.
Trafik Sigortası Ne Zaman Yenilenir?
Trafik sigortasının poliçe süresi 1 yıldır ve bu süre sonunda yenilenmelidir. Zorunlu trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmanın yaptırımları ve para cezası olduğu için poliçe yenileme zamanını geçirmemek önemlidir.
Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?
Sigortalı arabanın hareket halinde olmadığı durumlarda, sebep olacağı zararlar karşılanmaz. Yani trafik sigortasının zarar masraflarını karşılaması için aracın trafiğe çıkmış ve seyir halinde olması gerekmektedir. Zorunlu taşıt sigortası sadece karşı tarafın ve üçüncü şahısların maddi ve bedeni zararlarını karşılamak için kullanılabilir. Kazaya neden olan sigortalı araç sahibinin, kusurlu olması durumunda tazminat talepleri teminat kapsamında değildir, yani trafik sigortası kusurlu araç sahibinin tazminat istediği için ödeme yapmaz. Aynı zamanda eşi, çocukları ve birlikte yaşadığı kardeşlerinin zararları için de tazminat talepleri ödenmez. Trafik sigortası kapsam dışı hallerden bir diğeri ise kaza sırasında sigortalı araçta zarar gören kişilerin eşyaları ile ilgilidir. Araçta zarar görenlerin bagaj gibi eşyaları dışında kalan malların zarar görmesi sonucu oluşabilecek talepler trafik sigortası kapsamı dışındadır. Aynı zamanda trafik sigortalı kişinin aracına, bu araç ile çekilen römorklara gelebilecek zararlar nedeniyle istenebilecek taleplerde karşılanmaz.
Trafik Sigortası yapılmazsa ne olur?
Trafik sigortası yaptırılmazsa ya da geciktirilirse birçok cezai yaptırımla karşılaşılabilir. Zorunlu sigortanın yaptırılmaması, aracın trafikten men edilmesi, aracın çekilmesi ve maddi yaptırımlar ile sonuçlanabilir. Trafiğe zorunlu trafik sigortası yaptırmadan çıkılması ve trafik ekiplerince bu durumun tespit edilmesi durumunda idari para cezası ödenmesi gerekir. Trafik sigortasız geçirilen her gün, para cezası faizle birlikte artmaktadır. Aynı zamanda trafik sigortası yapılmazsa araç trafikten men edilerek, otoparka çekilebilir. Para cezasının yanında, aracın otopark masrafları da araç sahibi tarafından ödenerek ödeme yükü artacaktır.
Trafik Sigortası Nasıl İptal Edilir?
Trafik sigortası iptalini yasal kılan durumlardan biri sigorta süresi içerisinde değişikliklerin olmasıdır. Bu değişiklik hem sigortalıdan hem de sigorta şirketinden kaynaklı yaşanabilir. Önemli olan tarafların durumdan birbirini haberdar etmesidir. Trafik sigortası iptalinin sıklıkla yaşandığı durumlar, araç değişimi veya aracın elden çıkarılmasıdır. Her 2 durumda da aracın ruhsat sahibi değişecektir. Trafik sigortası da ruhsat sahibi adına düzenleneceği için sigorta iptal edilmeli, yeni bir poliçe düzenlenmelidir. Aracın yeni sahibinin 10 gün içerisinde kendi adına hazırlanacak bir poliçe talebinde bulunması gerekir. Trafik sigortası iptalinde yılın geri kalan günleri hesaplanarak içeride kalan paranızın iadesi gerçekleştirilir. Geri ödeme işleminiz, ödeme yöntemine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Eğer ödemenizi kredi kartı ile yaptıysanız, geri ödemeniz de kredi kartına yapılır.
Zorunlu Trafik Sigortasının avantajları nedir?
Trafik Sigortası Değer Kaybını Karşılar mı?
Kazada kusurlu olan araç sahibinin trafik sigortası poliçesi, karşı tarafın araç değer kaybını karşılar. Yani kazada kusuru bulunmayan sürücünün aracı için oluşan değer kaybını karşılayacak taraf, kazaya neden olan sürücüdür. Bu nedenle araç değer kaybının karşılanması aşamasında trafik sigortası devreye girecektir.
Kaza nedeniyle araç değer kaybına uğrayan araç tek olmayabilir. Kazada sorumluluğu bulunan kişilerin aracında da değer kaybı meydana gelebilir. Ancak trafik sigortası tek bir kişinin araç değer kaybını karşılar, bu kişi kazada sorumluluğu bulunmayan veya sorumluluk oranı az olan kişidir. Kazaya neden olan kişilerin güvencesi ise kasko sigortası olacaktır.
Trafik Sigortası Genel Şartları İçin Tıklayın.